Resulta curiós que a Espanya l'estètica manga arribés justament de la mà de dues sèries de televisió com Heidi i Marco, és a dir, de l'anime i no del manga pròpiament dit. Però no fou fins l'arribada els anys 90 de Dragon Ball a televisions autonòmiques com TV3, quan tant l'estètica com els diferents gèneres del manga van anar guanyant adeptes entre els joves que avui ja són adults i els joves d'avui.
Per aquest motiu, la biblioteca de l'Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat ha rebut amb entusiasme un regal de la professora Maria Roldán: un centenar de mangues de diversos gèneres, procedents de la col·lecció de Josep Maria Berenguer. Veí de la Floresta i fundador l'any 1979 de la revista El Víbora i l'editorial La Cúpula, Berenguer va aconseguir que el còmic underground espanyol formés part de la cultura popular, en una època en què el còmic underground estatunidenc feia ja una dècada havia assolit una gran popularitat. Sí, vam arribar tard però, gràcies a persones com Josep Maria Berenguer, vam arribar i per la porta gran. Només cal tenir present que a la dècada dels 80, El Víbora va arribar als 42000 exemplars al mes!
Pel que fa a la classificació, Raúl Aguilera, alumne de segon de CFGS d'Il·lustració, ens va ajudar tot indicant-nos diferents gèneres de la col·lecció: shonen (manga d'aventures i de lluita), seinen (manga per adults per la violència), yuri i yaois (manga homosexual i lèsbic), jidaimono (manga històric), terror i gore. Dins de la col·lecció tenim algunes rareses: manga autoeditat, manga de culte, així com una obra recopilatòria de les millors històries d'Osamu Tezuka. Tot un luxe per a la biblioteca de l'escola que el nostre alumnat i professorat sabrà apreciar.
Agraïm a la Maria i el Raúl, pel regal i pel cop de mà!