El passat dimecres 29 de gener vam presentar la capsa de postals sobre diversitat sexual i de gènere a la sala d’exposicions de la nostra escola un projecte fantàstic que hem realitzat aquest any amb el servei d'Igualtat i el d'Atenció Integral a la Diversitat Sexual i de Gènere de l'Ajuntament de Sant Cugat.
Hi van assistir la regidora d’educació Carme Ardid, la regidora de Feminismes, en funcions, Esther Madrona i la tècnica del Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Sexual i de Gènere Cynthia Rubio.
Els darrers dos anys (2023, 2024) hem il·lustrat i dissenyat el Calendari institucional de l'Ajuntament amb l'alumnat de 1r de grau superior i el guiatge de dues professores, la Raquel Cadens i la Cristina Subirats, l'una per la part dels continguts i l’altra pel disseny i il·lustració. Amb la Marta Brau i la Cristina Recasens havíem treballat els conceptes i els textos. Iniciàvem el projecte l'any abans que sortís el calendari, de manera que al setembre ja fèiem el disseny final i preparàvem l'original per a la seva impressió. Vam modificar el disseny respecte al primer calendari editat el 2022, i ho va fer un alumne de segon grau superior a les seves pràctiques. De les il·lustracions presentades, unes 50, se'n van seleccionar 12, una per cada mes.
L’alumnat va estar molt content de publicar un dibuix per primera vegada i de veure els seus originals exposats a l'EAD. Ells mateixos van poder explicar el seu treball al regidor Marco Simarro (2023) i a la regidora Gemma Aristoy (2024). A banda dels bons resultats visuals i gràfics, el projecte del calendari va fer que l'alumnat, els docents i les tècniques d'Igualtat compartíssim coneixements i ens enriquíssim mútuament.
Els temes que abordem (Igualtat, corresponsabilitat, identitat i rols de gènere, sexualitat, feminismes, discriminació, abús, etc.) promouen el debat a l’aula i els fa més conscients i solidaris, la qual cosa beneficia el bon clima de convivència dins i fora de l’aula. A l'EAD volem treballar aquests valors i fer-ho des de projectes "reals" que els facin posar en pràctica coneixements del camp del disseny i la il·lustració i que incideixin a la societat.
L'any passat, a causa de la retallada del pressupost de l’Ajuntament, ens van dir que el calendari es deixava de fer. Aleshores vam repensar el format, per tal que fos molt més econòmic i igualment útil i interessant pels nostres estudiants. D'aquí la capseta de les 12 postals.
S'han tractat els temes i les il·lustracions amb delicadesa per tal d'apropar la temàtica a tota mena de públic. Considerem que són un bon material pedagògic i una feina professional que novament ha implicat a una cinquantena d'alumnes en la creació de les il·lustracions, disseny i acabats, i que és un projecte complet i professional que té molt valor per als nostres estudiants.
Les dues tutores: Raquel Cadens i Eva Navarro han explicat l’encàrrec i el procés de treball.
L’objectiu d’aquestes postals és que siguin una eina de sensibilització informativa amb relació a conceptes sobre diversitat sexual i de gènere que, potser alguna part de la ciutadania confon o necessita informació més rigorosa.
A la presentació han explicat com s’ha desenvolupat el projecte breument:
Primer es van escollir des del departament de feminismes i LGBTI+ 12 conceptes que expliquen la diversitat sexual i de gènere. Després es van realitzar des del Servei d’Atenció Integral dues formacions amb l’alumnat per parlar dels conceptes i reflexionar-hi. L’inici de la feina va començar en la repartició dels conceptes i cada grup va treballar diferents propostes per il·lustrar els conceptes teòrics.
Es van escollir les propostes que més s’adequaven a la demanda i vam realitzar algunes reconduccions. El darrer pas ha estat fer el disseny final dels formats postals i enviar-les a impressió, en aquest sentit, l’alumna Daniela Flores ha fet la maqueta i el disseny gràfic a les seves pràctiques.
Estem molt contentes del resultat final i esperem que l’any vinent en fem una segona edició!